Katalog služeb

Katalog služeb

Nastavení velikosti písma
Zmenšit písmo o 10%
Zvětšit písmo o 10%
◄ ZPĚT NA NABÍDKUZPĚT NA STANDARDNÍ PODOBU STRÁNEK

V rámci našich domovů poskytujeme tyto služby:

 

Domov pro seniory
Domov se zvláštním režimem

 

V rámci všech služeb poskytujeme:

 

Ubytování

Ubytování je poskytováno v jedno až třílůžkových pokojích. Každá z budov našeho zařízení má své klady a zápory. Podrobnosti o ubytování najdete rozepsané pod jednotlivými domovy. 

 

Stravování

Našim klientům se podává strava 5x denně. Dietní stravu určuje lékař dle zdravotního stavu daného klienta. Od zdravotního stavu se také odvíjí místo, kde bude strava klientovi podávána. Klient se může stravovat na pokoji, v jídelnách na jednotlivých podlažích, nebo ve velké, společné jídelně v přízemí.

Jednou měsíčně se koná stravovací komise, kde mohou jednotliví klienti přednést své připomínky ke stravě přímo šéfkuchaři a vedoucí úseku komplexní péče.

Na každém podlaží se nachází čajová kuchyňka s lednicí, mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí pro potřeby klientu. V kuchyňce, která je umístěna v přízemí našeho Domova je i malý vařič, kde si naši klienti mohou připravit vše, nač mají chuť a co sami zvládnou.

 

V našem Domově vaříme tři různé diety

 

Dieta č. 3 racionální strava

Je vhodná u osob, u kterých není třeba žádné zvláštní stravovací omezení. Tento druh stravy respektuje zásady racionální výživy a správný poměr živin. Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná a chuťově atraktivní. Podávána by měla být v přiměřeném množství a v pravý čas.

 

Zásady správné racionální stravy:

1. Udržování ideální tělesné hmotnosti

2. Snížit příjem tuků ve stravě.Změnit výběr tuků ve prospěch druhů, které obsahují nenasycené mastné kyselina, cholesterol do 30mg/den

3. Snížit příjem cukru

4. Snížit příjem soli (5-8g/den)

5. Dostatek vhodných tekutin (2l/den)

6. Zvýšit podíl ovoce, zeleniny, luštěnin

7. Zvýšit příjem vlákniny (20-30g/den)

8. Omezit koření

9. Omezit uzeniny, konzervované potraviny, alkohol a kávu

10. Dostatečné množství bílkovin (0,8-1g/1 kg tělesné hmotnosti)

11. Pestrá strava (3-5xdenně)

 

Dieta č. 2 šetřící strava

Tato strava je vhodná při poruchách zažívacího traktu s dlouhodobým průběhem, při funkčních poruchách žaludku, poruchách sekrece, chronické gastroenteritis, vředové chorobě žaludku a duodena, horečnatých onemocněních, po infarktu myokardu a v geriatrii (zabývá se chorobami ve stáří).

Tento druh stravy má charakter obnovení nebo zlepšování výživy, měl by být dlouhodobý, pestrý, lehce stravitelný a nenadýmavá

Podstata této diety spočívá v tom, že je energeticky a biologicky plnohodnotná, tudíž ji lze podávat i dlouhodobě. Důležitý je také výběr potravin a jejich technologická úprava, která má šetřící charakter. Tato dieta je mechanicky, chemicky a termicky šetřící pro organismus. Velmi dbáme na dobrou stravitelnost, vhodnou kombinaci a konzistenci pokrmů. Při této formě stravování je k dispozici poměrně široký sortiment potravin, umožňující chutnou přípravu a pestrost stravy. Důležitou součástí tohoto jídelníčku je i to, že by jídla neměla být příliš objemná, neboť tím dochází k tvorbě velkého množství žaludečních šťáv a k překyselování žaludku. Jsou tedy vhodnější menší a časté porce jídla.

Z technologických postupů přípravy jídel užíváme vaření, dušení a pečení. Maso opékáme nasucho, podléváme vývarem z kostí, ze zeleniny nebo vodou. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou, bešamelem, zálivkou, Solamylem, bramborem nebo dietní jíškou.

 

Dieta č. 9 diabetická strava

Tento druh stravy je vhodný u osob trpících onemocněním diabetes mellitus neboli cukrovkou.

U této diety je třeba zajistit pravidelnost stravy, dostatečné množství vlákniny, hodně vitamínů skupiny B,C, a dostatek Ca,P,Fe v podávaných jídlech. U této diety je možné užívat všechny druhy úpravy, kromě smažení a je nutné dodržet předepsané dávky sacharidů u škrobových potravin.

Snídaně se podávat v časných ranních hodinách. Přesnídávku tvoří ovoce nebo zelenina v požadované dávce sacharidů. U obědů volíme raději řídké polévky, zařazujeme masité i bezmasé pokrmy. Méně zahušťujeme a alespoň část tuku přidáváme ve formě tepelně nezpracovaného rostlinného jednodruhového oleje. Tato jídla kořeníme bez omezení, přednost má však zelené koření kvůli jeho obsahu vitamín C, Fe). Moučníky a oplatky volíme pouze Dia. Raději je zařazujeme na svačinu. Svačina se skládá buď z ovoce, Dia sladkostí nebo pečiva. K večeři bývá teplý pokrm, akorát ve středu, v sobotu a v neděli jsou studené večeře. Druhá večeře je zařazována asi jednu hodinu před spaním a jedná se většinou o ovoce nebo přesnídávku v požadované dávce sacharidů.

 

Lékařskou péči

Do všech zařízení dochází několikrát týdně praktický lékař. Klienti mohou jeho služeb využíval, ale nemusí.

 

Fyzioterapie

V domovech máme celkem 4 fyzioterapeuty, kteří mají k dispozici řadu moderních rehabilitačních přístrojů a metod. Fyzioterapie je klientům poskytována na základě doporučení lékaře. Tato služba velmi zvyšuje komfort pro klienty, neboť se nemusí na rehabilitace nikam složitě dopravovat ani dlouho čekat na její zahájení.

 

Zájmové činnosti

V rámci naší organizace působí team pracovníků, kteří mají na starosti aktivizaci klientů, organizaci volnočasových aktivit. Každý měsíc mají senioři v našem zařízení možnost zúčastnit se výletu, nákupů a řady kulturních akcí pro ně připravovaných. 

 

Komu nelze služby poskytovat?

Služby neposkytujeme osobám s chronickým duševním onemocněním nebo závislostí na návykových látkách a osobám, které jsou agresivní vůči sobě a svému okolí.

 


 

◄ ZPĚT NA NABÍDKUZPĚT NA STANDARDNÍ PODOBU STRÁNEK