Obsah

Domov v Teplicích U Nových lázní

 

Poslání

 Poskytovat pobytové sociální služby seniorům, kteří dosáhli věku 65 let a kteří mají z důvodu věku a zhoršeného zdravotního stavu sníženou soběstačnost, jejich situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby a nejsou si již schopny sami nebo s pomocí rodiny, pečovatelské služby nebo okolí, zajistit naplnění základních potřeb a potřebnou péči. Prostřednictvím poskytované služby vytvářet laskavé a klidné prostředí, s cílem zajistit uživatelům kvalitní život a naplnit jejich potřeby. U uživatelů respektovat jejich svobodnou vůli a zachovávat optimální míru samostatnosti, nezávislosti a odpovědnosti za své chování, jednání, rozhodování a  přispívat tak, k prožití plnohodnotného života.

 

Cílová skupina

Osoby, které dosáhly věku 65 let, mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejich situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné osoby a pobyt v domově řeší jejich nestandardní sociální situaci a jejich zdravotní stav a věk umožňuje vést poměrně samostatný život ve vhodných podmínkách.

V této budově neposkytujeme služby imobilním uživatelům, neboť to neumožňuje stavební uspořádání objektu.

 

Ubytování

 Objekt domova Teplice se nachází v centru města. Zde jsou jednolůžkové, dvoulůžkové a trojlůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením i se sociálním zařízením umístěným ve společných prostorách. Pokoje jsou vybaveny tak, aby co nejvíce připomínaly domácí prostředí. Našli bychom v nich nábytek (postel, poličku, skříň, stůl, židle), přípojku TV, lůžkoviny, atd. Obyvatelé mohou využívat vybavení Domova nebo si mohou pokoj vybavit / dovybavit vlastním nábytkem (po písemné dohodě). Obyvatelům je k dispozici společná jídelna a několik dalších kulturních a rehabilitačních místností. V zadní části objektu se nachází prostorná zahrada s altánem, který je jako stvořený pro relaxaci a odpočinek. Výhodou u této budovy je výborná dostupnost všech potřebných služeb pro klienty zde ubytované. Autobusová zastávka je vzdálena minutu chůze po rovině. Cukrárna, restaurace, rychlé občerstvení a obchod se smíšeným zbožím je vzdálen čtyři minuty chůze naproti domovu přes park. Dalšími důležitými body v blízkosti tohoto Domova jsou lázeňské domy a botanická zahrada.

 

V této budově jsou klientům k dispozici následující společné prostory:

  • vstupní hala
  • jídelna, kde se mimo jiné konají i kulturní akce
  • terapeutická dílna ve druhém patře

 

STRAVOVÁNÍ

Našim klientům se podává strava 5x denně. Dietní stravu určuje lékař dle zdravotního stavu daného klienta. Od zdravotního stavu se také odvíjí místo, kde bude strava klientovi podávána. Klient se může stravovat na pokoji, v jídelnách na jednotlivých podlažích, nebo ve velké, společné jídelně v přízemí.

Jednou měsíčně se koná stravovací komise, kde mohou jednotliví klienti přednést své připomínky ke stravě přímo šéfkuchaři a vedoucí úseku komplexní péče.

Na každém podlaží se nachází čajová kuchyňka s lednicí, mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí pro potřeby klientu. V kuchyňce, která je umístěna v přízemí našeho Domova je i malý vařič, kde si naši klienti mohou připravit vše, nač mají chuť a co sami zvládnou.

 

V našem Domově vaříme tři různé diety

 

DIETA Č. 3 RACIONÁLNÍ STRAVA

Je vhodná u osob, u kterých není třeba žádné zvláštní stravovací omezení. Tento druh stravy respektuje zásady racionální výživy a správný poměr živin. Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná a chuťově atraktivní. Podávána by měla být v přiměřeném množství a v pravý čas.

 

Zásady správné racionální stravy:

1. Udržování ideální tělesné hmotnosti

2. Snížit příjem tuků ve stravě.Změnit výběr tuků ve prospěch druhů, které obsahují nenasycené mastné kyselina, cholesterol do 30mg/den

3. Snížit příjem cukru

4. Snížit příjem soli (5-8g/den)

5. Dostatek vhodných tekutin (2l/den)

6. Zvýšit podíl ovoce, zeleniny, luštěnin

7. Zvýšit příjem vlákniny (20-30g/den)

8. Omezit koření

9. Omezit uzeniny, konzervované potraviny, alkohol a kávu

10. Dostatečné množství bílkovin (0,8-1g/1 kg tělesné hmotnosti)

11. Pestrá strava (3-5xdenně)

 

DIETA Č. 2 ŠETŘÍCÍ STRAVA

Tato strava je vhodná při poruchách zažívacího traktu s dlouhodobým průběhem, při funkčních poruchách žaludku, poruchách sekrece, chronické gastroenteritis, vředové chorobě žaludku a duodena, horečnatých onemocněních, po infarktu myokardu a v geriatrii (zabývá se chorobami ve stáří).

Tento druh stravy má charakter obnovení nebo zlepšování výživy, měl by být dlouhodobý, pestrý, lehce stravitelný a nenadýmavá

Podstata této diety spočívá v tom, že je energeticky a biologicky plnohodnotná, tudíž ji lze podávat i dlouhodobě. Důležitý je také výběr potravin a jejich technologická úprava, která má šetřící charakter. Tato dieta je mechanicky, chemicky a termicky šetřící pro organismus. Velmi dbáme na dobrou stravitelnost, vhodnou kombinaci a konzistenci pokrmů. Při této formě stravování je k dispozici poměrně široký sortiment potravin, umožňující chutnou přípravu a pestrost stravy. Důležitou součástí tohoto jídelníčku je i to, že by jídla neměla být příliš objemná, neboť tím dochází k tvorbě velkého množství žaludečních šťáv a k překyselování žaludku. Jsou tedy vhodnější menší a časté porce jídla.

Z technologických postupů přípravy jídel užíváme vaření, dušení a pečení. Maso opékáme nasucho, podléváme vývarem z kostí, ze zeleniny nebo vodou. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou, bešamelem, zálivkou, Solamylem, bramborem nebo dietní jíškou.

 

DIETA Č. 9 DIABETICKÁ STRAVA

Tento druh stravy je vhodný u osob trpících onemocněním diabetes mellitus neboli cukrovkou.

U této diety je třeba zajistit pravidelnost stravy, dostatečné množství vlákniny, hodně vitamínů skupiny B,C, a dostatek Ca,P,Fe v podávaných jídlech. U této diety je možné užívat všechny druhy úpravy, kromě smažení a je nutné dodržet předepsané dávky sacharidů u škrobových potravin.

Snídaně se podávat v časných ranních hodinách. Přesnídávku tvoří ovoce nebo zelenina v požadované dávce sacharidů. U obědů volíme raději řídké polévky, zařazujeme masité i bezmasé pokrmy. Méně zahušťujeme a alespoň část tuku přidáváme ve formě tepelně nezpracovaného rostlinného jednodruhového oleje. Tato jídla kořeníme bez omezení, přednost má však zelené koření kvůli jeho obsahu vitamín C, Fe). Moučníky a oplatky volíme pouze Dia. Raději je zařazujeme na svačinu. Svačina se skládá buď z ovoce, Dia sladkostí nebo pečiva. K večeři bývá teplý pokrm, akorát ve středu, v sobotu a v neděli jsou studené večeře. Druhá večeře je zařazována asi jednu hodinu před spaním a jedná se většinou o ovoce nebo přesnídávku v požadované dávce sacharidů.

Lékařská péče

 

MUDr. Bartoš

Pondělí 07.00 – 08.00

Čtvrtek 07.00 – 08.00

 

Fyzioterapie

V našem Domově v Teplicích působí pracovnice s dlouholetými zkušenostmi s fyzioterapeutickou praxí a ve svém oboru je profesionálkou. 

Rehabilitace klientů probíhá dle ordinace lékaře.

 

V rámci rehabilitace se v domově provádí:

  • individuální cvičení
  • nácvik soběstačnosti
  • skupinové cvičení (vždy ráno od pondělí do pátku)
  • masáže
  • cvičení na přístrojích

 

Aplikace procedur fyzioterapie, se kterými se u nás setkáte:

  • diadynamik
  • interdyn
  • solux
  • bioptron
  • perličkové lázně a parafínová lázeň
  • ultrazvuk
  • diatermie a magnetoterapie